Hallgasd online

Most szól

Emeli Sande

Highs & Lows

Hangtár

Videótár

Szerinted?

Örülsz annak, hogy fesztiválvárossá nőtte ki magát Kolozsvár?

Az önkormányzat fellebbezni fog

A kolozsvári önkormányzat élni fog fellebbezési jogával, ugyanis nem kívánja teljesíteni a Kolozsvári Törvényszék által elfogadott határozatot, miszerint ezentúl Kolozsvár nevét magyarul is ki kell írnia. Ahogy arról korábban beszámoltunk a Kolozsvári Törvényszék helyt adott kedden egy civil szervezet keresetének, hogy kötelezzék Emil Boc polgármestert arra, hogy a város nevét magyarul is írja ki. Simona Trestian, a törvényszék szóvivője az AGERPRES hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy a város román és magyar nevének egyazon táblán kell szerepelnie, de nem derül ki, hogy csak a város bejáratánál lévő táblákról van-e szó, vagy az összes olyan tábláról, amelyen a város neve szerepel. 'Helyet adtak a Minority Rights Egyesület keresetének, és arra kötelezték Emil Boc polgármestert, hogy Kolozsvár nevét magyarul is írja ki ugyanarra a táblára, amelyen a román megnevezés szerepel' - mondta el Simona Trestian. Hozzátette: az egyesület kérte, hogy a város nevét más nyelveken is kiírják, ám ezt elutasították. A törvényszék határozata 15 napos határidővel megfellebbezhető az ítélőtáblán. Oana Buzatu, a polgármesteri hivatal szóvivője bejelentette, hogy az intézmény élni fog fellebbezési jogával. Az RMDSZ Kolozs megyei szervezete tegnapi közleményében úgy fogalmazott, hisznek abban, hogy valamennyi román politikai párt felismeri ezt a történelmi pillanatot, amely a 90-es évek rossz beidegződéseivel való végleges szakítást jelenthet, és amely által Kolozsvár európai hírnevéhez, múltjához és jelenéhez méltó módon, közös akarat által rendezheti végre ezt a kérdést. Mint, ismert a tavalyi helyhatósági választásokat követően az RMDSZ és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) megállapodást kötött a háromnyelvű, román-magyar-német helységnévtáblák kihelyezéséről. A júniusban aláírt megállapodás értelmében többnyelvű helységnévtáblákat helyeznek el Kolozsváron és a többi Kolozs megyei településen, ahol a két politikai alakulat alkot többséget a helyi önkormányzatban, illetve azokon a településeken is elfogadnak majd erre vonatkozó tanácsi határozatokat, ahol a nemzeti kisebbségek számaránya nem éri el a közigazgatási törvényben rögzített húsz százalékos küszöböt.
(Paprika Rádió, M.É./Agerpres)

Szórakozás

Beépített ütközésgátló van a madarakban

Meglepően egyszerű oka van annak, hogy a madarak sohasem ütköznek össze a levegőben: mindig jobbra térnek ki egymás elől.

Bővebben...:

A 8 legjobb ital lefekvés előttre

A méregtelenítés akkor a leghatékonyabb, amikor alszunk, a szervezetünk ilyenkor regenerálja és építi újjá a szöveteket.

Bővebben...:

Paprika Top 40

  1. Irie Maffia - Wake Up
  2. Roy és Ádám - Szerelmi állapot

  3. Pál Dénes - Hagyom

  4. Ed Sheeran - Shape Of You

  5. Ákos - Átölel

     

Teljes lista >>