Hallgasd online

Most szól

Honeybeast

Ul

Hangtár

Videótár

Szerinted?

Egyetértesz azzal, hogy korcsolyapálya épül a Mátyás király szoborcsoport köré?

Az önkormányzat fellebbezni fog

A kolozsvári önkormányzat élni fog fellebbezési jogával, ugyanis nem kívánja teljesíteni a Kolozsvári Törvényszék által elfogadott határozatot, miszerint ezentúl Kolozsvár nevét magyarul is ki kell írnia. Ahogy arról korábban beszámoltunk a Kolozsvári Törvényszék helyt adott kedden egy civil szervezet keresetének, hogy kötelezzék Emil Boc polgármestert arra, hogy a város nevét magyarul is írja ki. Simona Trestian, a törvényszék szóvivője az AGERPRES hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy a város román és magyar nevének egyazon táblán kell szerepelnie, de nem derül ki, hogy csak a város bejáratánál lévő táblákról van-e szó, vagy az összes olyan tábláról, amelyen a város neve szerepel. 'Helyet adtak a Minority Rights Egyesület keresetének, és arra kötelezték Emil Boc polgármestert, hogy Kolozsvár nevét magyarul is írja ki ugyanarra a táblára, amelyen a román megnevezés szerepel' - mondta el Simona Trestian. Hozzátette: az egyesület kérte, hogy a város nevét más nyelveken is kiírják, ám ezt elutasították. A törvényszék határozata 15 napos határidővel megfellebbezhető az ítélőtáblán. Oana Buzatu, a polgármesteri hivatal szóvivője bejelentette, hogy az intézmény élni fog fellebbezési jogával. Az RMDSZ Kolozs megyei szervezete tegnapi közleményében úgy fogalmazott, hisznek abban, hogy valamennyi román politikai párt felismeri ezt a történelmi pillanatot, amely a 90-es évek rossz beidegződéseivel való végleges szakítást jelenthet, és amely által Kolozsvár európai hírnevéhez, múltjához és jelenéhez méltó módon, közös akarat által rendezheti végre ezt a kérdést. Mint, ismert a tavalyi helyhatósági választásokat követően az RMDSZ és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) megállapodást kötött a háromnyelvű, román-magyar-német helységnévtáblák kihelyezéséről. A júniusban aláírt megállapodás értelmében többnyelvű helységnévtáblákat helyeznek el Kolozsváron és a többi Kolozs megyei településen, ahol a két politikai alakulat alkot többséget a helyi önkormányzatban, illetve azokon a településeken is elfogadnak majd erre vonatkozó tanácsi határozatokat, ahol a nemzeti kisebbségek számaránya nem éri el a közigazgatási törvényben rögzített húsz százalékos küszöböt.
(Paprika Rádió, M.É./Agerpres)

Szórakozás

Így kell kirakni a Rubik-kockát 4.59 másodperc alatt

A koreai SeungBeom Cho rakja ki a világon a leggyorsabban a Rubik-kockát. A logikai játék megszállottja október végén, az amerikai Illinois-ban megrendezett Chica Ghosts 2017 elnevezésű verseny első fordulójában teljesítette az elképesztő időt.

Bővebben...:

A legmeghatóbb kisfilm, amit Halloween-ra csak készíthettek

Ez a kétperces kisfilm csak látszólag szól a Halloweenről. Valójában a szeretet, a nyitottság, a család, és a feltétel nélküli elfogadás áll a középpontban. Mert embernek lenni jó. Na, de nem lőjük le a poént...

Bővebben...:

Paprika Top 40

  1. Bagossy Brothers Company - Kettőből egy

  2. Lóci Játszik - Nem táncolsz jobban mint én

  3. Nothing But Thieves - Sorry

  4. Caramel - Használd a szívedet

  5. ZZ Ward - Cannonball

Teljes lista >>