Fluor Tomi jóval kevesebb pénzt kapott a dalai után, mint gondolta

Fluor Tomi jóval kevesebb pénzt kapott a dalai után, mint gondolta

May 19, 2021

A járvány miatt nemcsak a koncertekből származó bevételeknek inthettek búcsút tavaly a zenészek, sajnos a dalok játszása után fizetett jogdíjak összege is csökkent. Fluor Tomi számított rá, hogy idén kevesebb pénz érkezik, de nem gondolta, hogy ekkor lesz a kiesés. 

Ahogy korábban az Index is megírta, az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda közleménye szerint átlagosan negyedével csökkent a hazai dalszerzők jogdíja a járvány miatt. A zenei alkotók összességében 2,2 milliárd forinttal kevesebb pénzt kaptak, mint egy évvel ezelőtt.

A 7682 magyar dalszerzőnek ma fizették ki a tavalyi rádiós és televíziós elhangzások után járó jogdíjakat. Azt írják, a járvány miatt az Artisjus 2020-as bevételei is drasztikusan csökkentek, ami az idei éves jogdíjkifizetéseknél érezteti igazán a hatását. A szerzőknek kifizethető jogdíj összege 25 százalékkal esett vissza: 2020-ban még 8,612 milliárd forintot tudott magyar és külföldi szerzőknek folyósítani az Artisjus a két nagy felosztás során, idén 6,48 milliárd forint érkezik a hazai és nemzetközi slágerek szerzőihez. Ennek az összegnek nagyjából a fele jut magyar dalszerzőkhöz.

Legjobban az élőzenei fellépések után járó összeg csökkent (47 százalékkal), a rádiós elhangzások után kifizetett jogdíj összege 32 százalékkal alacsonyabb. Ez utóbbi arra vezethető vissza, hogy a rádióadók jogdíját a reklámbevételek határozzák meg, ám ezek a legtöbb rádiónál drasztikusan visszaestek a járvány gazdasági következményei miatt. A televíziós elhangzásokért fizethető jogdíjaknál mindössze öt százalék a csökkenés mértéke. Az Artisjus tájékoztatójából az is kiderül, hogy a vendéglátás-turizmus szektor által fizetett úgynevezett gépzenei jogdíj mértéke is visszaesett.

Folytatás itt.