Legendás zenészek, legendás gitárjai a kalapács alatt

Legendás zenészek, legendás gitárjai a kalapács alatt

Mar 29, 2021

A vártnál magasabb áron árverezték el Bono, George Harrison, Tom Petty és más zenészek legendás gitárjait egy aukción, amelyen több száz Gretsch-hangszert bocsátottak áruba a hétvégén Los Angelesben. 

A Julien’s aukciósház szerint a legtöbbet – 41 600 dollárt – egy Silvertone Danelectro gitárért ajánlottak, amelyen George Harrison néhai Beatles-tag és barátja, zenésztársa, Tom Petty játszott. A hangszert 1987-ben ajándékba kapta Fred Gretsch, a céget 1883-ban New Yorkban alapító mannheimi Friedrich Gretsch unokája.

A híres Irish Falcon 6136 elnevezésű Gretsch elektromos gitár zöld színű prototípusa, amelynek koptatólemezét a The Goal is Soul felirat díszíti, és amelyen a U2 frontembere, Bono játszott, 16 ezer dollárért kelt el az előzetesen becsült 10 ezer dollár helyett.

A hangszerek mellett zenei emléktárgyakat is tartalmazó gyűjtemény eladásából származó teljes bevételt a Gretsch-alapítvány kapja, hogy a Georgia Southern Egyetem zenészhallgatóit támogassa.

Friedrich Gretsch mannheimi fiatalember 1883-ban New Yorkban alapította meg a Gretsch Companyt, amelytől később olyan legendás zenészek vásároltak hangszereket, mint Chet Atkins, George Harrison, Bono vagy a Rolling Stones.

forrás: ridikul.hu