A magyar rockzene múltjának újabb fontos felvételei jelentek meg vinylen

A magyar rockzene múltjának újabb fontos felvételei jelentek meg vinylen

Aug 16, 2021

A Moiras Records a Beatrice, a P. Box és Szikora Róbert eddig ki nem adott, illetve feledésbe merült anyagait adta ki. 

A Nagy Feró által vezetett Beatrice első korszakából (1978-1981) tavaly az 1980-as kisstadionbeli koncertfelvétel jelent meg, ezt most három korong követte: két koncertválogatás 1980-1981-ből nagylemezen, 1979-es rádiófelvételek pedig kislemezen. 

- mondta Kovács László, a Moiras Records vezetője az MTI-nek.

A piros borítójú "Hogyan nyertünk a KISZ KB dalpályázatán és...", illetve a sötét tasakba került "Egyéb nyalánkságok" című lemez a Beatrice nagy felállásának utolsó időszakából válogat. "Sok új számot írtak, ugyanakkor más lett a hangvételük, mint korábban: egyszerre volt ironikus és önironikus, groteszk, enyhén avantgárd, punkos és kabarisztikus".

Különlegesség a Budapest című kompozíció, amelyet a koncertezési engedély megszerzésére kényszerített zenekar az ORI-vizsgára írt, az Európa című szvit, amely szövegében tükrözi a zenekar kilátástalan helyzetét, másrészt mutatja az akkori általános állapotokat. A Beatrice akkori repertoárján szereplő alapszámok - Mire megy itt a játék?, Civilizáció, Nem nekem tanulsz - mellett a piros verzión az Akácos út című magyar nóta feldolgozása is szerepe1.

A Beatricében ekkor Nagy Feró (ének, szájharmonika), Miklóska Lajos (basszusgitár,  vokál), Waszlavik Gazember László (orgona, vokál), Vedres József és Bogdán Csaba (gitár) és Donászy Tibor (dob) játszott; Lugosi László gitáros a fekete tokos változat egyik számában, a Sánta Máriában hallható. A számok egy része más forrásból, valószínűleg részben rajongók amatőr felvételeiről készült, 2013-as Betiltott dalok II. című Beatrice CD-n hallható volt, a mostani összeállítás egy-egy nyíregyházi, szolnoki, dunaharaszti, ipolyszögi és budapesti koncert dalaiból állt össze.

Folytatás itt.