A zene pénz, de a legtöbb tech vállalat nem szeret érte fizetni

A zene pénz, de a legtöbb tech vállalat nem szeret érte fizetni

Mar 30, 2021

Egyre több zenefogyasztó számára válik egyértelművé, hogy a zene pénz, a zenét felhasználni pénzbe kerül. Nem azért, mert minden zenész pénzéhes, hanem egészen egyszerűen azért, mert ez az ő terméke. Ahogyan egyértelmű egy étteremben, hogy bár a séf imád főzni, mégsem adja ingyen a menüt, ahogyan az autószerelő sem javít ingyen, hiába szeret bütykölni, a zene is pénzbe kerül. Ezt nagyon sokszor pont azok a technológiai óriásvállalatok felejtik el, akik az egész koncepciójukat a zenére építik.  

Az ingyen mindig olcsóbb mint a bármennyi pénz, ez egy örök igazság. Jelenleg azonban a tech óriások közül itthon a streaming szolgáltatókon és a Youtube-on kívül senki nem ismeri el pénzzel a zenészek munkáját.

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy a streaming szolgáltatók miért nem fizetnek többet, de ennél még jogosabb kérdés, hogy gigantikus technológiai vállalatok miért nem fizetnek egyáltalán bármit?

A Facebook mindenkit arra buzdít, hogy éljen a live lehetőségével, miközben ha zenét detektál a rendszer, inkább elnémítja a videót, vagy csak kizárólag a szerencsén múlik, hogy lehet-e zenét is hallani. A Twitch a saját hangfelvételeket is letiltja, és inkább azt kéri zenészektől, hogy adják oda teljesen ingyen a zenéjüket, vagy nem használhatják sehogy, miközben az idei SXSW-n is előadásokat tartottak arról, hogy milyen nagyszerű dolog az tőlük, hogy a zenészek és élőzhetnek, és több ezer emberhez segítenek eljuttatni a zenét. Már amennyiben élőben játszák azt az oldalon, vagyis egy zenész továbbra sem használhatja a saját felvételét zenei aláfestéshez ha mondjuk nem zenél, hanem játszik vagy főzőcskézik. A TikTok egész koncepciója a zenére épül, vagyis az egészet a zenére alapozzák, mégis a zenészeknek kellene hálásnak lenni, nem pedig az őket törvények szerint megillető jogdíjat várni.  

Folytatás itt.